Weather Forecast | Weather Maps | Weather Radar

Mēness fāze

CURRENT MOON

Partneri

Reklāmkarogs
Dārzs un vide
Dārzu un apstādījumu projektēšana ierīkošana un kopšana

ĶNUP
Ķekavas novada uzņēmēju padome

Mārupes uzņēmēji
Biedrība "Mārupes uzņēmēji"

FACEBOOK

Tiešsaitē?

Šobrīd klātienē ir 742 viesi 

free counters

Īsi par safrānu

Safrāna krokusa (Crocus sativus šķirne) dzimtene ir Āzija. Tas ir dekoratīvs augs ar gaiši violetu ziedu un 3 koši dzeltenām drīksnām. Persiešu valodā "za faran" nozīmē "būt dzeltenam". Safrāna krokuss ir liliju dzimtas puķe, nepārprotami līdzīga mūsu dārzos populārajiem krokusiem. Augam parasti ir 8 -10 garas, slaidas lapas, bet septembrī - oktobrī uzplaukst viens vai divi gaiši violeti ziedi, kuru vidū atrodas trīs daļās sadalījusies koši sarkana drīksna.

Smalkos safrāna pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām, kas tiek ievākti ar rokām. Lai iegūtu 25 g kaltēta safrāna, jāsavāc 3000 ziedu. Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, bet lai iegūtu vienu kilogramu safrāna, nepieciešami apmēram 170 tūkstoši puķu.

No 7. gadsimta safrānu sāka audzēt Eiropā, sākumā Spānijā,  pēc tam Francijā un Anglijā. Mūsdienās kultivētās platībās audzē Azerbaidžānā, Armēnijā, Afganistānā, Gruzijā, Irānā, Meksikā, Pakistānā, ASV, Japānā, Āfrikas ziemeļu reģionos, Spānijā, Francijā.

Pasaulē kvalitatīvākais safrāns tiek audzēts Kašmirā. Safrāns Kašmirā audzēts kopš Mughal perioda, kas sākās 16.gadsimtā, kad safrāna sīpoli tika iepirkti no Irānas. Tie mālainā augsnē tiek stādīti maijā un jūnijā, bet ziedi tiek novākti novembrī. Viens grams safrāna tiek pārdots par 200 rūpijām (3,64 ASV dolāriem). Latvijā safrāna cena ir pāri par desmit latiem par gramu.

Lai gan safrāns tiek audzēts arī citās pasaules vietās, Kašmiras safrāns maksā dārgāk, jo tam esot visaugstākā kvalitāte un ieguldīts milzu darbs šīs garšvielas iegūšanā. Līdz ar garšvielas popularitāti izplatās arī Kašmiras safrāna viltotāji.

Garšvielu plaši izmanto Vidusjūras, meksikāņu un indiešu virtuvēs. Safrāna garša, salīdzinājumā ar citiem garšaugiem, ir visai neitrāla, maigi rūgtena, bet krāsa sarkanīgi oranža vai dzeltena, tāpēc to bieži vien izmanto drīzāk ēdiena krāsas, nevis garšas uzlabošanai. Safrānu pievieno pikantajām gaišajām mērcēm, buljoniem, rīsu un graudaugu ēdieniem, piemēram, spāņu paeljai, arābu kuskusam, kā arī jēra gaļas, vistas gaļas un zivju ēdieniem. Safrānu izmanto arī saldo ēdienu gatavošanā - pudiņiem, krēmiem un saldajām biezputrām. Klasiskā variantā safrānu pievieno rauga mīklai un dažādu cepumu mīklai, lai iegūtu patīkami dzeltenu krāsu. Safrāns ir ļoti jūtīgs pret gaismu un mitrumu, tādēļ tas jāuzglabā tumšā, cieši noslēgtā traukā.

Pēdējās izmaiņas: Sestdiena, 17 novembris 2012 23:52
 

Pievienot komentāru


Aizsardzības kods
Atjaunināt

Reklāma










on-line.lv Яндекс.Метрика
Vides dizains created with Vides Dizains.